FRANCOPHONIE 2021

Idag er vi på alle kontinenter påvirket av en verdensomspennende pandemi som gjør at vi hverken kan gå på teater, kino eller museer, vi kan ikke være sosiale og vi må holde avstand. Denne situasjonen krever at vi må være kreative for å fortsette med å kommunisere. 

 

I år som alle år feires den internasjonale frankofonidagen den 20 mars over hele verden, både i fransktalende land men også i land hvor fransk brukes i mindre grad. Vi feirer denne dagen fordi den internasjonale frankofoniorganisasjonen (OIF) ble opprettet den 20 mars 1970 i Niamey i Niger. 

I 2021 ønsket generalsekretæren at årets tema skulle være «fransktalende kvinner, sterke kvinner» 
Som et resultat av pandemien vil årets feiring være en virtuell event som holdes den 19. mars. Feiringen vil bli strømmet direkte her på facebooksiden til OIF

En Norvège, les différentes ambassades membres de la Francophonie introduiront leurs pays à des lycéens norvégiens qui apprennent le français. I Norge vil forskjellige ambassader fra fransktalende land presentere sine respektive land for videregåendeelever som lærer fransk. 
Frankrikes ambassadør til Norge, Pierre-Mathieu DUHAMEL, vil bidra i fransklassen til  Ingvild Nielsen på Blindern VGS i Oslo. Det vil være en presentasjon som illustrerer plassen til det franske språk i verden. 

Sahbi Khalfallah fra det tunisiske utensriksdepartement er ansvarlig for organiseringen av neste OIF-toppmøte i Djerba i Tunisia i november 2021. Han vil holde en en virtuell konferanse for å snakke om perspektiver og utfordringer som de skal bli diskutert av de 88 medlemslandene i november. Konferansen blir holdt på engelsk for å åpne opp for studenter og forskere som er interessert i poltikk og internasjonale relasjoner. For å bli med på konferansen, send en mail til tunisianemb.oslo@gmail.com.

Den 19. mars vil vi også avholde finalen av konkurransen Voyage en Francophonie! Siden november i fjor har rundt 50 fransklasser i Norge vært med på konkurransen som går ut på å løse forskjellige utfordringer for å bli bedre kjent med fransktalende land. Hver utfordring om de forskjellige landene fikk elevene til å synge, danse, skrive, filme, ta opp lyd av seg selv som leser og forteller på fransk. Hver utfordring gav poeng og klassene som kom så langt som til finalen skal sloss om seieren av konkurransen gjennom en Kahoot som blir startet av Frankrikes ambassadør til Norge. 

Når det kommer til den kulturelle delen av feiringen så deler vi 3 frankofone filmer med dere, gratis gjennom IF Cinema. Disse er tilgjengelige fra 10. mars til 10. april og du kan se dem her: https://ifcinema.institutfrancais.com/fr/alacarte

De forskjellige Instituts français i de nordiske landene har slått seg sammen og laget en playlist spécial Francophonie slik at dere kan oppdage artister som synger på fransk fra hele verden!Klikk her for å høre.