Hei Ruben, hvor kommer du fra?

Jeg er født i Rotterdam, men oppvokst i Leek, ved Groningen (Nord-Nederland) der jeg bodde fram til jeg ble 18 år. Så bodde jeg i Utrecht i 16 år, og jeg har bodd i Stavanger siden 2012.

 

Hvorfor valgte du å bli lærer?

 

Det er litt tilfeldig. Jeg jobbet i oljeindustrien fram til 2016 som geograf, men jeg har mistet jobben min i forbindelse med oljenedturen. Jeg prøvde å finne jobb som norsklærer fordi leg er glad i språk og under flyktningkrisen kom mange flyktninger til Norge. Siden 2017 har jeg jobbet for I nstitut français og Folkeuniversitetet som norsklærer, og jeg har også undervist litt i fransk og nederlandsk.

 

Hvorfor mener du at det er viktig å lære fransk?

1.      Allsidighet: fransk er det eneste av de populære fremmedspråkene som både er viktig i Europa/EU, en posisjon som fransk deler med tysk, óg i verden, en posisjon som fransk deler med spansk.

2.      Både fiskenæringer og oljeindustrien handler intensivt med den fransktalende verden. Frankrike er en viktig importør av norsk sjømat og Equinor har flere prosjekter i fransktalende land i Afrika.

3.      Fremtidens fremmedspråk: om noen tiår vil antallet på fransktalende i EU bli større enn antallet på tysktalende. I Afrika, der mange snakker fransk, er en enorm befolkningsvekst i gang.

4.      Blant de blinde er den enøyde konge. At fransk ikke er et populært valg i skolen for tiden gjør det kanskje til et ekstra lurt valg!

 

Hva er ditt beste tips for elevene?

Å lære språk er litt som å lære å kjøre bil. Det hjelper med kurs, men du vil lære mye mer i praksis. Derfor, les, lytt, skriv og snakk regelmessig og så mye du kan, og prøv å kombinere det nyttige med det hyggelige. Husk at alt hjelper, selv om du føler at det er lite framgang! Stå på!

 

Hvilke norsk utrykk liker du?

Å sitte med skjegget i postkassa 

 

Hva gjør du på fritiden?

Jeg liker å brygge øl. Ellers er jeg gjerne aktiv (løping, gå tur, sykling). 

 

Og til sist, hvilken norsk rett er din favoritt?

Fårikål