Musikk er en veldig god måte å fordype seg på fransk. Her er vår guiden til 10 viktige franske musikere som du må legge til i din spilleliste 🙂 

her kan du høre en anbefalt spillelist : https://open.spotify.com/user/cy.ba06ie/playlist/4Okv7InJ01S0mPSA9ru6KC?si=Hiz6WJa1Q5-FpHE6LfLvyQ

Julien Doré

Julien Doré er en fransk sanger og låtskriver , skuespiller og vinner av femte sesongen av tv-showet Nouvelle Star (New Star). Hans musikalske karriere begynte i 2008 da han utgav debutalbumet hans, Ersatz . Et medlem av to band, spiller Doré også gitar og ukulele. Hans musikk er påvirket av en rekke forskjellige musikalske sjangere, blant annet rock, folk og ulike eksperimentelle artister.

Jacques Brel

 

Jacques Brel var kjent for sine sanger på fransk, og var faktisk belgisk. Brel komponerte og utførte omtenksom og ofte teatralske sanger som genererte verdensomspennende berømmelse, og regnes generelt som en mester i den moderne chanson. Hans sanger hadde en dyp innflytelse på engelsktalende forfattere som David Bowie og Marc Almond. Amerikanske artister som Nina Simone, Frank Sinatra og Ray Charles spilte engelsk oversettelser av hans sanger.

 

Serge Gainsbourg

 

Han var  pianist, forfatter, poet, maler, filmkomponist, manusforfatter, skuespiller og regissør. Han var sønn av et jødisk par som emigrerte fra Russland til Frankrike etter den russiske revolusjon. Han er vurdert som en av de viktigste personligheter i fransk populærmusikk, kjent også for sine provokative og skandaløse utgivelser, foruten også hans store musikalske mangfold; han omfavnet musikalske sjangre som strakte seg fra jazz, mambo, verdensmusikk, chanson, pop og yé-yé, til rock’n’roll, progressive rock, reggae, elektronisk, disco og new wave. Gainsbourgs mangfoldige musikalske stil og individualitet gjør det vanskelig å katalogisere ham, mens hans ettermæle har solid etablert og er vurdert som en av verdens mest innflytelsesrike populærmusikere. Hans lyrikk er preget av dyktig ordspill, ofte av humoristisk, provoserende, satirisk eller nedbrytende grunner.

Christine and the Queens

éloïse Letissier er fransk sanger og sangskriver fra Nantes. Hennes scenenavn er Christine og Queens, og hun produserer en eklektisk melange av musikk, forestilling, kunstvideoer, tegninger og fotografering. Letissier studerte i Lyon og bodde senere i Paris og London. Det var den britiske hovedstaden som inspirerte henne til å jobbe med lokale drakkdronningmusikere. De begynte å følge med henne i løpet av hennes tidlige konserter, og ble dermed støttelinjen kjent som «Queens». Hun identifiserer sin musikkgenre som «freakpop» og utgav sin debut EP, Miséricorde , uavhengig. I 2012 utgav hun sin andre EP, Mac Abbey , og ble tildelt den Best Discovered Act, kjent i Frankrike som Découverte du Printemps de Bourges . Bandet var også mottakeren av Adami Premières Francos 2012 -prisen.

Kassav ‘

Kassav’ er et karibisk band dannet i Paris i 1979. Kassav produserte zouk musikk, kjent for sin raske , rytmisk karnevalsstil, og har gitt ut over 20 album samlet. Ytterligere 12 album ble produsert av sine bandmedlemmer. Kassavs zouk ble født fra å eksperimentere med en elleve deler av -enheten: to ledersangere, tambour bélé, ti bwa, biguine, afrikanske stiler og musikalsk méringue-stil med full bruk av MIDI-teknologi. Kassav ‘presset karibisk musikk til et nytt nivå ved innspilling i det nye digitale formatet.

 

 

COEUR DE PIRATE 

 

Béatrice Martin er en frankofon kanadisk sanger, sangskriver og pianist, bedre kjent med hennes scenenavn «Cœur de Pirate» (som oversettes som Pirate Heart). De fleste av hennes sanger er på fransk og hun har blitt kreditert med «å bringe la chanson française til en helt ny generasjon Quebec-ungdom.» Debutalbumet hennes steg til topp fem i Frankrike i 2009, ledet av henne «Comme des Enfants.» Coeur de Pirate smelter piano, tastatur og akustiske elementer, og klassifiseres ofte under indie popens genre.

 

 

 

Maxime Le Forestier

Født som Bruno Le Forestier, Maxime le Forestier er et etablert ikon for fransk musikk som startet sin musikalske karriere med fiolin. Le Forestier bevarte sin lidenskap for musikk og sangskriving mens han gjorde sin militære tjeneste, som en del av fallskjermregimentet. Denne opplevelsen viste seg å være inspirasjonskilden til en av hans mest kjente sanger, «Parachutiste.»

JEAN JACQUES GOLDMAN 

I de siste tjue årene har Jean-Jacques Goldman vært den mest vellykkede franskspråklige låtskriveren og sangeren, utført egne sanger eller tilbyr dem så forskjellige som Céline Dion, Johnny Hallyday eller Florent Pagny. Han er lite kjent utenfor fransktalende grenser. Allikevel, «D’eux» (altså «The French album»), albumet han skrev for Céline Dion i 1995, er det franske bestselgeralbumet hele tiden: mer enn seks millioner eksemplarer i verden, inkludert nær fire millioner eksemplarer i Frankrike!

Den berømte franske popsangeren Jean-Jacques Goldman ble født i Paris den 11. oktober 1951. Hans sanger er sentimental melodier som hovedsakelig er populære for fransktalende tenåringsmålere. Goldman lærte piano og fiolin i en ung alder, men forlot studiet av klassisk musikk i 1968 etter å ha oppdaget Aretha Franklins sjel, smash Think.

STROMAE

Stromae er en internasjonal pop sensasjon fra Belgia. Bak navnet Stromae Stage er Paul van Haver Hidden, Half Rwandas belgiske. I 2010 scoret han sin første store hit med sangen Alors on Danse ?? ??. Stromae fortsetter å lage musikk, men store suksesser forblir av. I 2013 kommer han tilbake med sitt album ?? ?? Racine Carrée, som inkluderte hits ?? Papaoutai ?? Formidabel ?? og ?? tilgjengelig på hans. Dette fører til et stort album og internasjonalt gjennombrudd. Mens Stromae tiltrekker seg hele verden til solgte forestillinger på forskjellige steder.

MANU CHAO 

Manu Chao Manu Chao er en fransk-født musiker med spansk opprinnelse med navnet José-Manuel Thomas Arthur Chao. Han utfører sine sanger ikke bare på fransk, men også på spansk, engelsk, italiensk, arabisk, galisisk, portugisisk og noen ganger noen andre språk. Som mange andre håper franske kunstnere, startet Chao sin musikalske karriere ved busking i Paris. I 1987 grunnla han bandet 

Mano Negra, som oppnådde betydelig suksess, spesielt i Europa. Etter oppbrudd av bandet i 1995 turnerte Chao som soloartist. Chao stil er overveiende påvirket av band av britisk rock scene, som The Clash, The Jam, og Dr. Feelgood. Fusing disse stilene med fransk chanson, Iberoamerican salsa, reggae, ska og algerisk raï gjør ham til en veldig unik fransk musiker.