Den 6. august starter en serie på Cinemateket med i alt elleve filmer som setter fokus på fransk mote og hvordan fransk mote har preget filmhistorien. Seien går frem til 28. september og byr på alt fra romantiske komedier til thrillere og tar oss med på en reise i fransk motehistorie fra filmens begynnelse helt frem til i dag. Noen av visningene vil bli introdusert av bransjespesialister og i desember er alle moteinteresserte invitert til en moteutstilling på galleri RAM

De fleste filmene blir vist på fransk, tekstet på fransk, engelsk eller norsk)

 

Going to bed under difficulties (Le déshabillage impossible)
digital, 2 min. A: Tillatt for alle

En reisende forsøker å kle av seg så han kan legge seg til å sove på hotellrommet. Det viser seg imidlertid umulig å få av seg klærne: Hvert lag erstattes av et nytt og dette gjentas, om og om igjen, og mannen blir mer og mer stresset. Den umulige avkledningen skaper en komisk situasjon, samtidig som vi får et glimt av garderoben til en gjennomsnittlig fransk mann på begynnelsen av 1900-tallet.

Fashion of 1934 (Les pirates de la mode)
FRE 9. AUG KL. 18:00
TIR 13. AUG KL. 18:00

Moteskaper Sherwood Nash er «en elskverdig svindler», som enten kopierer de nyeste parisiske motene og selger dem under eget navn eller later som hans egne kreasjoner er siste skrik fra Rue de la Paix. Men så gjør
kjærligheten sin entré i livet hans. Dette musikalske dramaet er basert på boka The Fashion Plate av Harry Collins og Warren Duff, og demonstrerer hvordan Paris og New York kjempet om å være motehovedsteder.

Scandale aux Champs-Elysées
TIR 27. AUG KL. 18:30
SØN 1. SEPT KL. 18:30

Når flere av modellene ved motehuset Airelle i Paris blir myrdet, mistenker politiet at Dominique Airelle, eieren av motehuset, designeren Thierry og den argentinske ambassadøren står bak drapene. Filmen tar oss med på innsiden av haute couture-bransjen i Paris på 1940-tallet, men blander fakta og fiksjon ved at den ble spilt inn på location ved Jacques Faths motehus, med Fath selv i rollen som herr Thierry.

Funny face (Drôle de frimousse) * 
TIR 6. AUG KL. 18:00 – med introduksjon av Johanna Zanon
SØN 11. AUG KL. 20:15
ONS 14. AUG KL. 20:00

Funny Face leker med vanlige antagelser om virkelighet og overflate og snur opp ned på det tradisjonelle hierarkiet mellom filosofi og mote, samtidig som filmen gjør narr av begge fagdisiplinene. Den skildrer hvordan en amerikansk motefotograf og en ledende moteredaktør forvandler en bokorm i Audrey Hepburns skikkelse til den mest vellykkede motemodellen ved å ta henne til Paris. Kostymene i filmen er signert Hubert de Givenchy og Edith Head.

Svømmebassenget (La piscine) *
SØN 18. AUG KL. 20:15 – introduksjon av annie Fee
– INTRODUKSJON AV ANNIE FEE
ONS 21. AUG KL. 20:30

I en villa på den franske rivieraen tilbringer elskerne Marianne (Romy Schneider) og Jean-Paul (Alain Delon) feriedagene sine ved bassenget. Når deres venn Harry, som også er Mariannes tidligere elsker, kommer på besøk sammen med tenåringsdatteren Penelope (Jane Birkin), settes farlige krefter i spill. Spenningen mellom de fire blir raskt trykkende og får dødelige konsekvenser. I tillegg til å underbygge plottet, utstråler André Courrèges’ antrekk 1960-talls-stilen – oppskriften til denne forførende thrilleren er iøynefallende klær og sparsom dialog.

A view to kill (Dangereusement vôtre)
TOR 5. SEPT KL. 21:00
TOR 12. SEPT KL. 20:00

Agent 007 forsøker å forhindre at den gale kapitalisten Max Zorin ødelegger Silicon Valley for å sikre seg globalt monopol på data-chiper. «Has James Bond finally met his match?» kunne man lese på filmplakatene. Den man hadde i tankene var ikke Zorin, men hans leiemorderske May Day (Grace Jones). May Days garderobe avspeilte hennes overmenneskelige krefter og dødelige effektivitet og var signert Paris-designeren Azzedine Alaïa.

Prêt-à-porter
ONS 7. AUG KL. 20:30
TOR 8. AUG KL. 20:15

Prêt-à-Porter ble spilt inn under moteuka i Paris i mars 1994. Det er en film som visker bort grensen mellom fakta og fiksjon og blander prêt-àporterkolleksjonene til virkelige moteskapere (Issey Miyake, Jean-Paul
Gaultier, Sonia Rykiel) med fiktive show og skuespillere. I et lekende filmatisk lappeteppe tegnes et bilde av motens økosystem: designere, modeller, redaktører, journalister og fotografer. En underholdende motesatire!

De fortapte barns by
SØN 11. AUG KL. 14:00
SØN 11. AUG KL. 20:30
TOR 15. AUG KL. 18:30
SØN 18. AUG KL. 14:00
SØN 1. SEPT KL. 14:00

I et steampunk-univers med fantasifulle kostymer av Jean Paul Gaultier, finner en gal vitenskapsmann opp en rekke onde skapninger. De bor på en forlatt plattform i havet, en av dem er Krank, en gammel mann som stjeler
drømmene fra barn som han kidnapper. Gatejenta Miette og den sentimentale sirkusartisten One følger sporene etter ett av barna.

Brodeuses
SØN 25. AUG KL. 18:30
ONS 28. AUG KL. 18:30

17 år gamle Claire finner ut at hun er gravid og begynner å jobbe for Madame Melikian, en armensk kvinne som broderer for moteskaperen Christian Lacroix, og som akkurat har mistet sønnen sin. Dag for dag, sting etter sting, etableres et sterkt bånd mellom dem. På den franske landsbygden skaper innvandrerkvinner og andre kvinner med få ressurser fantastiske håndverk i hjemmene sine. Brodeuses skildrer dette kollektive og usynlige arbeidet.

Coco før Chanel  *
LØR 28. SEPT KL. 16:00 – MED FOREDRAG ETTER FILMEN AV PROFESSOR RAPHAËLLE MOINE

Alle berømte og feirede motedesignere starter i det små, som talenter. Denne biografiske filmen forteller om reisen til unge Coco som endte opp med å bli moteverdenens «Chanel».
Hun startet som foreldreløs, ble couture-arbeider i en liten butikk, men også kabaretsanger og elskerinnen til Étienne Balsan og seinere Boy Capel. Samtidig søkte hun etter det som kunne bli hennes vei i livet. Coco før Chanel er en Askepott-historie som skildrer en kvinnes eksepsjonelle karriere på begynnelsen av det 20. århundre. Moteindustrien ga dengang kvinner som Coco muligheter, samtidig som de ofte var avhengige av mannlige investorer for å kunne lykkes.

 

Mer informasjon om programmet: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/cinemateket-no/documents/Cinematekkatalogen_0419.pdf?mtime=20190624154640  (fra og med side 25)

* Filmene med stjerne ved siden av vil bli introdusert av en fra bransjen.