Den 12. november skal forfatteren Thierry Laget besøke Institut français i Oslo for et foredrag på fransk. Han vil fortelle oss om den uventede hendelsen i Marcel Proust sin karriere: Da han mot alle odds mottok Prix Goncourt i 1919 for  «I skyggen av piker i blomst», andre spor av «På sporet av den tapte tid» .

I sin bok «Marcel Proust, prix Goncourt. Une émeute littéraire» utgitt i 2019, vender Thierry Laget tilbake til kontroversen og forhandlingene rundt Goncourt-prisen 1919, tildelt Marcel Proust for «I skyggen av piker i blomst». Det var en skandale, fordi de patriotiske holdningene etter krigens slutt gjorde at folket hadde romanen «Les Croix de bois» av Roland Dorgelès som skildret skyttergravene som forhåndsfavoritt.

På Institut français vil han komme tilbake til historien rundt beslutningen om å tildele han prisen, ringvirkningene og konsekvensene det førte med seg i anledning en helaften i flere deler: foredrag, samtale med Jacques Letertre, direktør for Hôtels littéraires, spørsmålsrunde fra publikum og mingling og sosial sammenkomst rundt en drink.