Fra 7. til 17. november viser Film Fra Sør over 80 filmer fra Afrika, Asia og Latin-Amerika. Blant disse finner vi en rekke franske co-produksjoner som Institut français støtter visningen av. Se de her!  

Filmutvalget støttet av Institut français byr på en reise gjennom det afrikanske og asiatiske kontinentet
Med alt fra coming-of-age-historier, fantastiske reiser, tørst etter hevn og historiske perspektiver, vil 2019-utgaven tilfredsstille enhver smak og alle aldre. Her kan du se filmene som støttes av Institut français:

 

Bacurau – [15]

 

Film av Juliano Dornelles og Kleber Mendonça Filho – Språk: portugisisk, tekstet på engelsk

8/11 kl. 20.45 (Cinemateket), 12/11 kl. 21.00 (Vika), 14/11 kl. 20.30 (Vega)

 

Så heftig og hardtslående kan resultatet bli når filmskapere bruker sjangerfilm til å sette politikk på dagsorden. For med sin borgerkrigstematikk og ørkenlandskaper filmet i ekstremt breddeformat er Bacurau uten tvil en moderne westernfilm. Den foregår i nær framtid i Bacurau, en fiktiv utpost av en landsby, med knapphet på drikkevann, mat og det meste annet. Av ukjente grunner er de beleiret av onde krefter som vil knuse dem ved hjelp av blokader, sabotasje og brutal vold.

 

Mer info og billetter her

 

Un grand voyage vers la nuit (Long Day’s Journey into the Night) – [15]

 

En film av Bi Gan – Språk : mandarin, tekstet på engelsk

9/11 kl. 20.00, 14/11 kl. 18.00, 17/11 kl. 20.30 (Cinemateket)

 

Tragisk kjærlighet og tapte minner. En mystisk grønnkledd kvinne, et fotografi med et telefonnummer skriblet på baksiden, en trylleformel skjult i en roman – og en magisk bordtennisracket (!). Long Day’s Journey Into Night er en slags detektivhistorie, men har mye mer til felles med Alfred Hitchcocks Vertigo enn med TV-krim.

Filmen har tre hovedkarakterer. Eks-kriminelle Luo Hongwu har vendt tilbake til hjembyen Kaili på jakt etter Wan Quiwen, sitt livs store kjærlighet. Hun er forsvunnet, mens Luos barndomsvenn og nemesis, gangsteren Wildcat, fortsatt kaster skygge over Luos liv etter sin død. På leting etter Wan havner Luo på en rekke merkelige steder, og han føler seg stadig mer fanget av sin egen erindring. Hva skal han gjøre med disse ofte smertefulle minnene om fortida?

 

Mer info og billetter her

 

Les hirondelles de Kaboul (Swallows of Kabul) – [12]

 

En animasjonsfilm av Zabou Breitman og Elea Gobbe-Mevellac – Språk : fransk, tekstet på engelsk

9/11 kl. 18.15 (Cinemateket), 10/11 kl. 16.00 (Vega), 13/11 kl. 18.45 (Vega)

 

Fra studioet bak prisbelønte franske animasjonsperler som Trillingene fra Belleville og Ernest & Celestine kommer denne vakre filmen, som kaprer den melankolske stemningen i Kabul i 1998, få år etter Taliban-styret har tatt makta.

 

Mer info og billetter her

 

La vérité (The Truth // Sannheten) – [9]

 

En film av Hirokazu Kore-eda – Språk : fransk, tekstet på engelsk

13/11 kl. 20.30, 16/11 kl. 18.15 (Vika)

 

La Vérité som den heter på fransk, er Kore-edas første film på et annet språk enn japansk. Den foregår i Frankrike med legendene Catherine Deneuve og Juliette Binoche i filmens hovedroller, godt supplert av Ethan Hawke og Ludivine Sagnier. De to førstnevnte spiller mor og datter med et heller anstrengt forhold. At moren nå har skrevet bok, gjør at gamle sannheter trekkes frem i lyset – og nåtiden.

Filmen vises i samarbeid med Oslo Pix 

 

Mer info og billetter her

 

Voyage à Yoshino (Reise til Yoshino) – [9]

 

En film av Naomi Kawase – Språk : engelsk, fransk, japansk, tekstet på norsk

10/11 kl. 20.00, 13/11 kl. 16.00 (Vika)

 

For skogvokteren Tomo vekker Jeanne først bare skeptisk interesse. Den blinde kvinnen Aki gløder derimot av forventning: Hun aner at Jeannes ankomst er et varsel om store omveltninger i hennes eget og andres liv. Det viser seg å stemme.

Som så ofte ellers i Naomi Kawases filmer er samspillet mellom mennesker og natur veldig viktig. Det er stor skjønnhet og varme i bildene hun skaper, men skogen og naturen i filmen har også noe gåtefullt, nærmest spirituelt ved seg. 

 

Mer info og billetter her

 

Yao – [9]

 

En film av Philippe Godeau – Språk : fransk, tekstet på norsk

8/11 kl. 20.30, 13/11 kl. 18.30, 17/11 kl. 17.15 (Vika)

 

Skuespillerstjerna Omar Sy ble kjent for kinopublikummet etter rollen som Driss i dramakomedien De urørlige i 2011. Siden da har han vært med i alt fra superheltfilmer til franske TV-serier, men i Yao går han tilbake til sine røtter og oppveksten i Vest-Afrika. Rollefiguren hans Seydou Tall er en skuespiller som reiser til foreldrenes hjemland Senegal for å promotere sin nye bok. På plass i Dakar treffer Tall den trettenårige lesehesten Yao, om har reist 387 kilometer fra landsbyen sin for å få boka signert av Tall. Et utradisjonelt og uventet vennskap oppstår når idolet skal hjelpe unggutten å komme seg hjem.

 

Mer info og billetter her

 

Ixcanul – [15]

 

En film av Jayro Bustamante – Språk: spansk, maya, tekstet på norsk

8/11 à 20h30, 14/11 à 20h45 (Vika)

 

Et oppslukende drama om en kvinne som er fanget mellom mayafolkets tradisjoner og forventninger, og ønsket om å leve sitt eget liv. Filmen er satt til Guatemala, midt i kjerneområdene til mayafolket, ved den store vulkanen Ixcanul. Vi følger Maria som skal giftes bort til plantasjeformannen Ignacio. Selv er hun mer interessert i Pepe, en vanlig bonde, og sammen drømmer de om å rømme til USA.

 

Mer info og billetter her

 

Tremblements (Tremors) – [15]

 

En film av Jayro Bustamante – språk: spansk, tekstet på engelsk

12/11 kl. 20.30 (Vika), 15/11 kl. 18.00 (Cinemateket) med samtale med regissøren via videokonferanse , 17/11 kl. 20.00 (Vega)

 

Jakten på lykke har en svært høy pris i Jayro Bustamantes andre spillefilm. Tremors er film nummer to i en slags trilogi om sosialt utstøtte i Guatemala – sammen med Ixcanul og The Weeping Woman – og følger familiefaren Pablo. I aller første scene kastes vi rett inn i det opprivende øyeblikket da familien får vite at Pablo er forelsket i en annen mann. Hendelsen ryster bokstavelig talt ved grunnvollene i den evangelisk kristne familiens tilsynelatende perfekt overklassetilværelse.

 

Mer info og billetter her

 

La Llorona (The Weeping Woman) – [15]

 

En film av Jayro Bustamante – Langues : Spansk, kakchikel, ixil, tekstet på engelsk

9/11 kl. 17.30 (Vika), 10/11 kl. 18.15 (Vega), 17/11 kl. 15.30 (Cinemateket)

 

The Weeping Woman er siste film i Jayro Bustamantes trilogi som vises på årets festival, og bruker enda sterkere virkemidler enn de to andre til å pirke i ubehagelige sider ved Guatemalas fortid og nåtid. Her kobles legenden om La Llorona – om gjenferdet av en fortapt kvinne som drukner sine barn i fortvilelse – til rettsoppgjøret mot den forhatte generalen og senere presidenten Efrain Rios Montt. 

Montt satte i gang et folkemord mot maya-folket Ixil etter at han tok makten på 80-tallet. I filmen kalles han «general Montverde», og før siste rettssak har den aldrende generalen forskanset seg i eget hus sammen med familien. En vakker ung mayakvinne, Alma, er ansatt som hushjelp, men etter hennes ankomst begynner mystiske ting å skje, og generalens kone begynner å frykte for hans mentale helse. Mens demonstranter samles utenfor, blir stemningen i huset stadig mer anspent, og familien trekkes inn i et uhyggelig drama som truer deres sameksistens og virkelighetsoppfatning.

 

Mer info og billetter her