Kategorier
Kultur

Costa-Gavras mest kjente filmer på Cinemateker rundt i Norge

3. mars - 2. april 2020

Oslo

I samarbeid med en rekke cinemateker rundt i Norge har vi gleden av å vise de store film-klassikerne til den legendariske regissøren Costa-Gavra fra 3. mars til 2. april.

Costa-Gavras har siden 1960-tallet vært et av de toneangivende navnene i både europeisk og amerikansk film, kjent for sine intelligente og engasjerende thrillere som tar utgangspunkt i politiske eller historiske forhold. Dette er anledningen til å se fire av hans mest kjente filmer.

– Sovevognsmordet (1965) : På et nattog med kurs for Paris, fører en raknet nylonstrømpe til at to ungdommer blir kjent. Bambi er en bollekinnet, temperamentsfull jente på vei til hovedstaden for å begynne i ny jobb som sekretær. Daniel er på flukt etter en mislykket eksamen, kun utrustet med sin mors skjerf, Das Kapital i kofferten og en karakteristisk klossete benføring. Bambi lar sin billettløse venn få låne en ledig køye i kupé to, som hun deler med en fallert skuespillerinne, en svett forhandler av kjøkkenutstyr, en forførerisk kosmetikkselgerske og en anonym mann i dress.

– Den trettende fangen (1967) : I 1943, i fjellområdet Cevennene, blir 12 franske soldater som er dømt til døden i en tysk fangeleir reddet av en motstandsgruppe. Men etter å ha kommet seg unna, oppdager man at det har blitt med en mann for mye. Hvem er den 13. mannen? Når den 13. fangen gir seg til kjenne, oppstår nye dilemmaer. Hva skal de gjøre med ham? Krigssituasjonen fører alle de involverte inn i et moralsk minefelt.

– Z (1969) : I 1968, etter nesten to års slit for å skaffe finansiering, lykkes det Costa-Gavras å starte produksjonen av Z. Temaet for filmen var uten tvil årsaken til at så mange kviet seg for å støtte prosjektet. Basert på en bok av eksil-grekeren Vassili Vassilikos er den sanne historien om rettssaken rundt drapet på Grigorios Lambrakis. Nærmere etterforskning viste at Lambrakis død var en ren likvidering og at den var utført av høytstående politioffiserer på kommando fra det tiltredende militærregimet i Hellas. Lambrakis-saken ble et politisk svært betent tema både innenfor og utenfor Hellas’ grenser da den kom opp i 1963. Landet hvor handlingen i foregår nevnes ikke en eneste gang, men Costa-Gavras har gjort det umulig å misforstå at det er hans eget fødeland det er snakk om. Filmen ble selvsagt forbudt av datidens regjerende militærjunta i Hellas og forsterket regissørens status som persona non grata i Hellas.

– Tilståelsen (1970) : Yves Montand spiller en høytstående og partitro tsjekkoslovakisk politiker som plutselig blir arrestert. Han holdes isolert i månedvis og utsettes for ulike former for tortur og hjernevasking. Han får ikke lov til å være i ro i cellen, ei heller sove eller spise ordentlig. Til slutt tilstår han nærmest hva som helst. For som partiet sier: «Å tilstå er den høyeste form for selvkritikk».

 

Detaljert program for visningene :

Oslo Cinematek
– Sovevognsmordet: 3.,4. og 6. mars
– Den trettende fangen: 10., 13. og 15. mars
– Z: 18., 20. og 25. mars
– Tilståelsen: 27., 31. mars og 2. april

Trondheim Cinematek
– Sovevognsmordet: 3., 7. og 12. mars
– Den trettende fangen: 4. og 15. mars
– Z: 5. og 13. mars
– Tilståelsen: 6. og 18. mars

Visningen av Sovevognsmordet andre steder:

Stavanger: 5. og 10. mars
Bergen: 4., 5. og 8. mars
Lillehammer: 5. og 11. mars
Tromsø: 5. og 9. mars.

Mer info :
I Oslo: https://www.cinemateket.no/
I Trondheim: http://www.cinemateket-trondheim.no/
I Stavanger: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Anbefalinger/Filmtips/Soelvberget-cinematek-vaaren-2020/(language)/nor-NO
I Bergen: https://www.cinemateket-usf.no/#!/program
På Lillehammer: https://www.lillehammerkino.no/program/cinematek/
I Tromsø: http://www.cinemateket-trondheim.no/