Kategorier
Kultur

Idéenes natt 2022

torsdag 27. januar 2022 18:00

 

Institut français de Norvège har gleden av å annonsere vårt program for Idéenes natt 2022 – en debatt om kunstig intelligens og falsk informasjon som vil foregå på Kunstnernes Hus torsdag 27. januar kl. 18:00.

På grunn av begrenset plass er påmelding via skjemaet nedenfor sterkt anbefalt:

 

Opps, fant ikke skjemaet.

 

 

Fra sladder til konspirasjon. Kunstig intelligens og falske nyheter

De siste årene har debatten om falske nyheter, sosiale medier-skapte ekkokamre, netthat og ikke minst algoritmenes rolle i det hele vært sterkt til stede både i et norsk og et internasjonalt perspektiv. Det som er sikkert, er at den intensive delingen av falske nyheter fremmer konflikt på bekostning av pluralisme og utgjør en trussel for demokratiske samfunn verden over.

Men hvordan kan vi motvirke denne praksisen med falske nyheter? Er løsningen å ansvarliggjøre teknologigiganter som Google, Facebook og Apple? Bidrar kunstig intelligens til desinformasjon og uro, eller kan nye teknologier tvert imot hjelpe oss med å gjenoppbygge et samfunn basert på objektiv informasjon?

Institut français de Norvège har gleden av å samle et knippe deltakere med forskjellig bakgrunn og synspunkter til å reflektere rundt nettopp disse viktige temaene:

Den Paris-baserte kunstneren Andrés Baron, som gjennom foto og video blant annet interesserer seg for digital transformasjon og manipulering av bilder, vil innlede debatten med en kunstnerisk refleksjon rundt temaet.
Debatten fortsetter deretter med ordstyrer Elin Strand Larsen, førsteamuensis ved Høgskolen i Østfold, Marie-Laure Muchery, fondsforvalter for den ideelle organisasjonen Civitates, Bente Roalsvig, prosjektdirektør og nestleder for Fritt Ord og Johannes Langguth, forsker ved Simula Research Lab.

 

Debatten vil foregå på engelsk.

 

Deltakerne i debatten er:

Elin Strand Larsen (ordstyrer)

Elin Strand Larsen er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Hun har en doktorgrad i medier og journalistikk fra Universitetet i Oslo og underviser i temaer som retorikk, PR og krisekommunikasjon. Hun er nestleder i forskergruppa AreaS.

Bilde: Bård Halvorsen/HIOF

 

Andrés Baron

Andrés Baron er en Paris-basert kunstner som jobber innenfor mediene foto, video og film. Han interesserer seg spesielt for teknologisk transformerte bilder og vårt forhold til dem. Andrés Baron er født og oppvokst i Colombia, utdannet fra École des Arts Décoratifs (ENSAD) i Paris og har stilt ut verkene sine både i Frankrike og internasjonalt.

Bilde: Louise Desnos

Bente Roalsvig

Bente Roalsvig er prosjektdirektør og nestleder for Fritt Ord. I sitt arbeid engasjerer hun seg for ytringsfrihet blant annet ved å støtte selvstendig dokumentarfilm, fotografi, sakprosa, utstillinger og journalisme. Hun har også vært initiativtaker til flere av Fritt Ords prosjekter som jobber med å styrke posisjonen til dokumentarfoto i Norge.

Johannes Langguth

Johannes Langgruth er forsker ved Simula Research Laboratory og førsteamanuensis på UiO der han underviser i informatikk. Gjennom sin forskning fokuserer han blant annet på kunstig intelligens, han har også vært involvert i tverrfaglige forskningsprosjekt som ser på misinformasjon og falske nyheter både fra et teknologisk og et psykologisk perspektiv.

Marie-Laure Muchery

Marie-Laure Muchery er fondsforvalter for den ideelle organisasjonen Civitates i Brussel. Hun har over ti års erfaring fra filantropien, blant annet fra Fondation de France. Der var hun spesielt involvert i prosjekter som fokuserte tematisk på internasjonal bistand, menneskerettigheter og unges rettigheter spesielt i Nord-Afrika. Muchery har en doktorgrad i internasjonale relasjoner og kultur fra l’Université de Lyon.

 

Idéenes natt, eller la Nuit des idées, er et årlig arrangement initiert av Institut français de Paris. For syvende år på rad inviteres institusjoner verden over til å diskutere dagsaktuelle og samfunnsrelaterte temaer på tvers av landegrenser. Årets tema er «(Re)building together», og har blitt valgt for å utforske hvordan samfunn konfrontert med felles trusler kan (gjenopp)bygges ved hjelp av solidaritet og samarbeid på individnivå, men også gjennom arbeid på tvers av større grupper, organisasjoner og land.