Kategorier
Kultur Musikk

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival

2 - 10. september 2023

I anledning 2023 utgaven av kammermusikkfestivalen Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival som finner sted fra 2. til 10. september i Oslo domkirke, opptrer Jordi Savall og musikerne i Hespèrion XXI-ensemblet på åpningskonserten 2. september kl 19.00 i Oslo domkirke.

Denne gangen er de tilbake med Orpheus 21-prosjektet, sammen med profesjonelle musikere som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjemland på grunn av krig og konflikt, og som har blitt forfulgt på grunn av sitt kunstneriske arbeid. Med støtte fra den franske organisasjonen Saline Royale d’Arc-et-Senans, har de vært i stand til å opprettholde, utveksle og presentere sine musikalske ferdigheter gjennom workshops og konserter, noe som har vært mulig fordi at administrative prosedyrer har vært knyttet til flyktningstatus.

Den spanske fiolinisten Jordi Savall, på initiativ av Orpheus 21, har som mål å forene ulike kulturer basert på kunst og historie. Musikerne kommer fra land som Syria, Iran og Tyrkia. I tillegg til konsertene, deler musikerne også sin kunnskap med unge flyktninger, for å sikre at deres tradisjoner ikke forsvinner. I mange regioner preget av krig og konflikt står en rik kulturarv i fare for å bli utslettet.

Målet med denne konserten er å presentere musikk for samhold med mål om ikke å bli glemt. I gresk mytologi er Orfeus musikkens mester. Med sin praktfulle sang forhekser han hele verden. Han temmer ville dyr, forener folk i konflikt og skaper koblinger mellom øst og vest. Orient-Occident-programmet presenterer tradisjonell musikk fra flere land, inkludert Syria, Afghanistan, Tyrkia, Marokko og Hellas. Det blir vokal og instrumental musikk med instrumenter fra respektive regioner, som fremføres av noen av de største artistene disse tradisjonene representerer.

Konserten introduseres av Ingeborg Kværne fra PEN Norge som vil fortelle om barrièrene for ytringsfrihet musikere og artister over hele verden står overfor. Hun vil også forklare hvordan PEN Norge arbeidr på vegne av musikere, artister, forfattere og andre forfulgte som ikke kan uttrykke seg fritt. Nettverket Cities of Refuge er en viktig del av dette arbeidet.

Mer informasjon: https://www.oicmf.no/concerts-1/2023/orientoccident

Facebook: https://www.facebook.com/events/963488558310669/