Kategorier
Kultur Visuell kunst

Bli kjent med Ingrid Buffetaut, vinneren av Septentrionales 2024, gjennom 6 spørsmål!

Kunstnerresidensen Septentrionales, arrangert av de franske instituttene i Norden, starter i august. Gjennom 6 spørsmål får du en liten introduksjon til Ingrid Buffetaut, vinneren av årets utgave, som snart legger ut på sin reise gjennom Norden!

1. Hvem er du?

Jeg heter Ingrid Buffetaut og er billedkunstner og scenograf bosatt i Lille de siste to årene. Med en fransk far og en kinesisk mor har begge kulturene påvirket arbeidet mitt, både teknisk og estetisk. Jeg er utdannet scenograf fra École des Arts Décoratifs i Paris og ble ferdig i 2018. Siden da har jeg jobbet som frilans scenograf og illustratør, samtidig som jeg har utviklet en praksis innen visuell kunst med fokus på tegning og installasjon.

2. Hva er ditt inntrykk av Norden?

Jeg har nok et noe idealisert og klisjéaktig bilde av Norden. Jeg har alltid vært fascinert av landskapene, kulturen og noen av kunstnerne derfra. Jeg tenker spesielt på Helene Schjerfbeck og hennes selvportretter, Vilhelm Hammershøi, Akseli Gallen-Kallela, Olafur Eliasson og særlig Tove Jansson, hvis arbeid har vært en del av livet mitt siden barndommen. Da jeg bodde ett år i København som en del av studiene mine, fikk jeg virkelig utforsket og bekreftet min interesse.

3. Hvor finner du inspirasjon til det du skaper?

Min inspirasjon kommer ofte fra hverdagen, fra det alminnelige og hverdagslige. Jeg starter gjerne med å observere fenomener som fascinerer meg, men som ofte blir oversett. Det er en måte å gi verdi til det ordinære og stille spørsmål ved vårt forhold til verden. Jeg er også svært interessert i enkeltpersoner og prøver å finne måter å formidle deres unike perspektiver på.

4. Hva motiverte deg til å søke om residensplassen?

Prosjektet mitt, «Poste Restante», har ligget i bakhodet mitt i flere år, men jeg hadde ennå ikke funnet en anledning til å realisere det. Rammeverket til residensprogrammet Septentrionales passet perfekt til dette prosjektet, som handler om korrespondanse og reise. Det at residensprogrammet tar form som en reise vil gi prosjektet mitt ekstra mening, samtidig som det lar meg utforske kreative begrensninger knyttet til ressursbruk og spontanitet.

5. Hvilke forventninger har du til residensoppholdet?

Jeg håper å kunne utforske Norden grundig og oppdage den mangfoldige rikdommen landene har å by på. Siden «Poste Restante» er et deltakerbasert prosjekt, er kontakt med lokalbefolkningen svært viktig. Jeg ser frem til å møte de lokale for å få tilgang til erfaringer og følelser som jeg kanskje ikke ville oppdaget som vanlig turist. Til slutt håper jeg at residensoppholdet gir meg muligheten til å være produktiv. Perioder som disse, hvor jeg kan vie tiden min til kunstnerisk arbeid under så gunstige forhold, er utrolig verdifulle.

6. Hva liker du å gjøre utenom kunstnerisk arbeid?

Når jeg ikke tegner, tilbringer jeg mesteparten av tiden min med å lese eller strikke. Jeg elsker også å gå lange turer for å utforske steder som man ellers ikke ville oppdaget med andre transportmidler.

Hold deg oppdatert: Reiseruten vil snart bli kunngjort!

Mer informasjon om programmet finner du på: https://septentrionales.com/