Kategorier
Kultur Musikk

Fransk medalje til komponist Nils Henrik Asheim

Den norske komponisten Nils Henrik Asheim er utnevnt til ridder av den franske Orden for Kunst og Litteratur.

Nils Henrik Asheim er en norsk komponist og organist bosatt i Stavanger. Han debuterte som komponist allerede som 15-åring, da hans blåsekvintett Octopus ble presentert på Ungdommens nordiske musikkfestival i Helsingfors i 1975.

Asheim har ved gjentatte anledninger samarbeidet med franske musikere og kunstnere – han har vært en brobygger mellom Norge og Frankrike i samtidsmusikkens verden. Hans samarbeid på tvers av landegrensene har bidratt til en levende kulturutveksling og således beriket verdens musikkarv.

I 2019 presenterte han den eminente franske komponisten Olivier Messiaens komplette orgelverk i Stavanger konserthus i 9 timer sammenhengende.

I denne anledningen samlet han noen av verdens fremste organister – mange av disse med inngående kjennskap til komponisten og hans verker. Blant dem, franskmennene Thomas Lacôte og Thomas Ospital.

Innflytelsen fra tradisjonsrik og nyskapende fransk musikk gjenspeiles ofte i Asheims komposisjoner. Hans evne til å forene elementer med innflytelse fra ulike musikalske og kulturelle skoler, har ført til en unik musikalsk dialog. Franske komponister som Claude Debussy og Maurice Ravel, kjent for impresjonisme og stemningsfulle harmoni, har utvilsomt inspirert deler av Asheims musikk.

På vegne av Kulturministeren, er Nils Henrik Asheim utnevnt til ridder av den Franske Orden for Kunst og Litteratur.

Vi gratulerer!