Kategorier
Kultur Visuell kunst

Steinlen på Maihaugen

26. mai - 20. oktober 2024

En kunstnerisk reise fra Paris til Aulestad

Maihaugen
Maihaugvegen 1 2609 Lillehammer
room

Den 26. mai åpnet MaihaugenLillehammer dørene for en enestående utstilling som kaster lys på verkene til den sveitsisk-franske maleren, grafikeren og illustratøren Théophile Alexandre Steinlen (1859-1923). Steinlen er kjent for sine plakater, sine skildringer av livet i Montmartre, Paris, og ikke minst sine karakteristiske katter.

Fra juli til november 1901 bodde Steinlen på Aulestad i Gausdal hos den berømte forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson og hans kone Karoline. Utstillingen gir et sjeldent innblikk i denne lite kjente perioden av kunstnerens liv, hvor han malte norske landskap, tegnet og malte portretter, og dekorerte Bjørnsons peis med sine kjente kattemotiver.

Dette oppholdet var det lengste han hadde i utlandet, og hver dag sendte han postkort til datteren sin, Colette, som gir et levende vitnesbyrd om hans reise gjennom Norge. Til sammen er 141 av disse postkortene utstilt, og de gir besøkende muligheten til å følge hans inntrykk av vårt langstrakte land.

Under åpningen holdt Frankrikes ambassadør, Florence Robine, en tale som fremhevet betydningen av Steinlens kunstnerskap i kunsthistorien.

Institut français de Norvège har støttet produksjonen av en tospråklig utstillingskatalog på norsk og fransk, som gir besøkende en verdifull ressurs for å utforske Steinlens verk. Denne katalogen, «I Steinlens fotspor», er et samarbeid mellom Lillehammer museum, Universitetet i Stavanger og Institut français de Norvège.

Ikke gå glipp av denne unike anledningen til å følge Steinlens fotspor fra Paris til Aulestad.

Utstillingen «STEINLEN: Paris–Aulestad T/R» er åpen hver dag frem til 20. oktober.

For mer informasjon, se her.

Les mer om Steinlens postkort i artikkelen på Maihaugens hjemmeside, her.