Kategorier
Kultur

Frankofonifestivalen 2023

onsdag 15. mars 2023 fra 18:00 til 22:30

Frankofonifestivalen er tilbake i Oslo 15. mars på Melahuset!

Melahuset
Mariboes gate 8 0183 Oslo
room

Frankofonifestivalen er tilbake i Oslo 15. mars fra kl. 18.00 til 22.30 på Melahuset!

Årets program er nå ute:

Kl 19.00 til 20.00 – Kreolsk litteratur: et møtepunkt

Tre forfattere; fra hver sin kant av verden møtes i Oslo. De skriver fra landet der de ble født, og selv om deres kulturer står langt fra hverandre, bringer det kreolske språket dem sammen. Kreolsk, som har sitt opphav fra begynnelsen av kolonitiden, er et hybridspråk. Kreolsk bærer og overfører en fortid som er både smertefull og gledelig, samt en arv preget av opprør og standhaftighet.

Ari Gautier (India/Madagaskar), Priya Hein (Mauritius) og James Noël (Haiti) møtes under Frankofonifestivalen for et litterært dypdykk i hverandres verk.

Ari Gautier er en fransk forfatter og dikter med indisk-madagassiske røtter, født i Antananarivo i 1965. Med mål om å gi Puducherry sin rettmessige plass på det franske litterære kartet ønsker Ari Gautier å gi økt verdensomspennende synlighet til den indiske franskspråklige litteraturen. Carnet secret de Lakshmi og Le Thinnai er hans to første verk om hans barndomsbys historie. Hans siste utgivelse er Nocturne Pondichéry, en novellesamling om Puducherry i postkolonial tid.

Priya Hein est født på Mauritius. Hun er forfatter av flere noveller og bøker for unge. I 2017 ble hun nominert av Nasjonalbiblioteket på Mauritius til Astrid Lindgrens minnepris. Hun er også valgt ut som en av to lovende forfattere fra Mauritius til det internasjonale skriveprogrammet ved Univesitetet i Iowa (Women’s Mentorship Pilot Project). For hennes første roman Riambel ble hun i 2021 tildelt Jean-Fanchette-prisen. Juryens formann var J.M.G Le Clézio, Nobelprisvinner i litteratur i 2008.

Den reisevante dikteren og forfatteren av de nære tingene James Noël er i dag ansett som en betydningsfull stemme i den haitiske litteraturen. Han er blant annet forfatteren av Poèmes à double tranchant / Seul le baiser pour muselière og Le sang visible du vitrier. Hans dikt er også publisert i flere antologier. I krysningspunktet mellom en engasjert hymne til kjærligheten og et stormfullt sinne utfolder hans poesi seg som en «morderisk metafor», slik han selv liker å kalle det. Han skriver på kreolsk og fransk.

Møtet blir moderert av Geir Uvsløkk (UiO).

Arrangementet vil foregå på fransk og blir samtidig oversatt til norsk av Christina Mediaas.

Kl 21.00 til 22.30 – Konsert med Maya Kamaty

Maya Kamaty er en sanger og låtskriver fra den franske øya Réunion. Musikken hennes er en reise mellom tradisjon og modernitet. Gjennom denne utrykker hun sine kreolske røtter. Med sin nye EP «Sovaz»» («vill» på norsk), som hun definerer som «Kreol Urban pop», synger Maya Kamaty om et dypt engagement som reflekterer et samfunn i opprør. Dette er ordene til en sterk og selvstendig kvinne.

Billettpris: 120 kr (fingermat og forfriskninger er inkludert i prisen).

Kjøp av billetter:


Facebook-arrangement: https://www.facebook.com/events/559081089508713/